Όταν συζητάμε για το θέμα της υγιεινής διατροφής μετά από τα 50, το ασβέστιο έρχεται συχνά στο προσκήνιο. Είναι σίγουρα απαραίτητη η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ασβέστιο κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών αλλά ποιες άλλες θρεπτικές ουσίες και τρόφιμα θα πρέπει να τρώμε περισσότερο μετά την ηλικία των 50 ετών;
Πλιγούρι
Γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Αλλά, ειδικότερα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που προέρχονται από το πίτουρο ολόκληρων κόκκων. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες επίσης βρίσκονται στα φασόλια, στις φλούδες των λαχανικών ακόμη στο μπρόκολο, τα καρότα και τα μήλα. Ανάμεσα σε όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πλιγούρι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, 8,6γρ. αδιάλυτων φυτικών ινών ανά μερίδα. Το αγριοσίταρο και το κριθάρι έρχονται στη δεύτερη και τρίτη θέση. Θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν αυξηθεί η κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ίνων, θα πρέπει να αυξήσει παράλληλα και η πρόσληψη υγρών.
Φακές
Ακριβώς ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει περισσότερα από 15γρ φυτικών ινών. Αυτό είναι το 62% της ημερήσιας ανάγκης σε φυτικές ίνες. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι φακές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένα ορυκτό που εξουδετερώνει τη δράση του νατρίου στο σώμα. Με άλλα λόγια, το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, οι φακές έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που τις καθιστά απαραίτητο τρόφιμο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ > >
ΕτικέτεςΔιατροφή
Διαβάστε επίσης
Τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά σχεδόν ένα τρίτο παγκοσμίως έως το 2030
Τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά σχεδόν ένα τρίτο σε ολόκληρο …