της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr Ο χυμός του λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από Βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη C. Παλιότερα τον χυμό του λεμονιού τον χρησιμοποιούσαν σαν αντισκορβουτικό. Πέρα από την βιταμίνη C περιέχει σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, το λεμόνι αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να αναφέρουμε, …
ΠερισσότεραΔιατροφή
Τρεις λόγοι για να μην πίνετε καφέ με γάλα
Ο καφές είναι απαραίτητο ρόφημα για το πρωινό ξύπνημα των περισσότερων ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι συνδυάζουν τον καφέ τους, όποιο είδος και αν είναι αυτό με γάλα.Αρκετοί θεωρούν ότι το γάλα δίνει μια πιο ελαφριά και νόστιμη γεύση στον καφέ τους. Σύμφωνα όμως με έρευνες, ο συνδυασμός …
ΠερισσότεραΌσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καφεΐνης, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για μια διαβητική γυναίκα
Οι γυναίκες με διαβήτη που πίνουν συχνά καφέ ή τσάι με καφεΐνη, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο, σε σχέση με όσες δεν κάνουν καθόλου κατανάλωση καφεΐνης, σύμφωνα με μια νέα πορτογαλική επιστημονική έρευνα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει τα οφέλη του καφέ στο γενικό πληθυσμό, αλλά η νέα έρευνα εστιάζει …
ΠερισσότεραΤρεις τροφές που δεν πρέπει να τρώτε όταν κάνετε δίαιτα
Όλοι ξέρουν ότι το πρόχειρο φαγητό δεν βοηθάει όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά αλλά αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι υπάρχουν κάποια ακόμα πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις αν θέλεις να διατηρήσεις το σωστό βάρος αλλά και την υγεία σου. Πέρα λοιπόν από τα γνωστά φαγητά που προσθέτουν …
ΠερισσότεραΈξι γεύματα τη μέρα είναι καλύτερα από τα τρία για τον έλεγχο του σακχάρου στους παχύσαρκους
Οι παχύσαρκοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 ή με προδιαβήτη, οι οποίοι τρώνε έξι γεύματα μέσα στη μέρα, αντί για τρία, μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το σάκχαρό τους, σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη Ελλήνων επιστημόνων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Αιμιλία Παπακωνσταντίνου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής …
ΠερισσότεραΠοιες τροφές επηρεάζουν την εξυπνάδα μας
Υπάρχουν τροφές που προστατεύουν την καρδιά, τροφές που αδυνατίζουν και άλλες που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Η διατροφή που επιλέγουμε μπορεί γενικώς να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η πνευματική μας λειτουργία.Στο πλαίσιο μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση NeuroImage, ερευνητές …
ΠερισσότεραΠώς να καταλάβετε αν ένα συσκευασμένο τρόφιμο έχει πολύ αλάτι
Το αλάτι είναι ένα συστατικό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση των τροφίμων αλλά και να ενισχύσει τη γεύση τους. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού όμως εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία.Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρτασης σε άτομα με σχετική προδιάθεση. Άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση …
ΠερισσότεραΤέσσερις εύκολοι τρόποι για αποτοξίνωση
Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών φέρνει μαζί και την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα. Αυτό συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα βάρους και μια επιθυμία να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από τους μεζέδες και τις μικρές ατασθαλίες του καλοκαιριού. Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στο σώμα, ωστόσο υπάρχουν μερικά …
ΠερισσότεραΕντάξτε το πρωινό στη διατροφή σας
Το πρωινό αποτελεί το πρώτο γεύμα της ημέρας ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε αφού ξυπνήσουν. Έτσι το σώμα τους έχει μάθει να μην εκδηλώνει το αίσθημα της πείνας για πολλές ώρες μέχρι να βρεθούν μπροστά σε κάποια λιχουδιά. Το αποτέλεσμα; Τσιμπολόγημα ή/και υπερφαγία. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές …
ΠερισσότεραΤι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό
Η συστηματική κατανάλωση πρωινού αποτελεί μια συνήθεια που μπορεί να διευκολύνει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, προσφέροντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη στη σωματική και πνευματική υγεία. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι το πρωινό να περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων, καθώς η κατανάλωση «ανθυγιεινών» προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη …
ΠερισσότεραΤριχόπτωση εποχιακή. Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών και χρήσιμες οδηγίες για την περιποίηση τους
της Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγος, medlabnews.gr Την άνοιξη και μετά το καλοκαίρι πολλοί από εμάς παρατηρούμε αυξημένη τριχόπτωση και αυτό είναι φυσικό να μας προκαλεί ανησυχία ή ακόμα και άγχος. Και αυτό γιατί η απώλεια των μαλλιών, εφόσον τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο γοητείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει …
ΠερισσότεραΚαθησυχαστικός ο ΕΦΕΤ για την ουσία fipronil
Εντατικούς ελέγχους για πιθανή παρουσία της δραστικής ουσίας fipronil σε αυγά και προϊόντων τους, στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα …
ΠερισσότεραΠοιες τροφές περιέχουν «κρυφή» ζάχαρη
Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί συνήθως σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα σχετίζεται και με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων. Γι’ αυτό το λόγο, οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το 10% της συνολικής …
ΠερισσότεραΤρεις λόγοι για να καταναλώνετε κακάο
Τα οφέλη για τον άνθρωπο από την κατανάλωση κακάο είναι πολύ γνωστά και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια. Το πιο βασικό είναι ότι το κακάο έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και …
ΠερισσότεραΤι πρέπει να προσέξετε στο ξαναζεσταμένο ρύζι
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν ξαναζεσταμένο φαγητό, που έχει παρασκευαστεί την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο, κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι η συνήθης αυτή πρακτική, είναι κάποιες φορές επικίνδυνη, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, και ιδιαίτερα στην περίπτωση του ξαναζεσταμένου ρυζιού, καθώς εγκυμονεί το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης. …
Περισσότερα