Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση δίαιτας ελεύθερης γλουτένης ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτή. Βέβαια, όλο και περισσότεροι υγιείς ενήλικες …
ΠερισσότεραΔιατροφή
Τα όσπρια προστατεύουν από το διαβήτη
Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition, δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα όσπρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική ομάδα τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος …
ΠερισσότεραΚεφίρ, γαλακτοκομικό, για το έντερο, την πίεση, την αναιμία, την δίαιτα, την αρθρίτιδα, τον διαβήτη
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Το κεφίρ ή αλλιώς κεφύριο, είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν, ρόφημα. Παρασκευάζεται κυρίως από γάλα αιγοπροβάτων το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την προσθήκη κόκκων κεφυριού, που έχουν την μορφή αφυδατωμένων κόκκων μεγέθους μπιζελιού. Το κεφίρ, όπως και η …
ΠερισσότεραΔύο άγνωστες αλλά χρήσιμες ιδιότητες του θυμαριού
Το θυμάρι είναι ένα αρωματικό φυτό με πολλές ιδιότητες και πολλές φορές άγνωστες. Εκτός από την γεύση που δίνει στο φαγητό, μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τομείς στην καθημερινότητα και κυρίως στην υγεία των ανθρώπων. Από την αρχαιότητα, το θυμάρι προστίθεται στο νερό του μπάνιου για να ανακουφίσει τους …
ΠερισσότεραΠώς σχετίζεται η κανέλα με το σακχαρώδη διαβήτη
Νοστιμίζει πλήθος φαγητών και γλυκών της ελληνικής κουζίνας αποτελώντας ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά, ενώ συχνά προστίθεται ακόμη και σε σνακ ή ροφήματα. Παράλληλα, φαίνεται ότι εκτός από το χαρακτηριστικό της άρωμα, μπορεί να προσφέρει και οφέλη για την υγεία, καθώς πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι διαθέτει και ευεργετικές …
ΠερισσότεραΓιατί πρέπει να αποφεύγουν το κρασί όσοι είναι αλλεργικοί στο αυγό
Όσοι έχουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση κρασιού. Σε αρκετά κρασιά, τόσο λευκά όσο και κόκκινα, εμφιαλωμένα και χύμα, χρησιμοποιούνται παρασκευάσματα με βάση τη λυσοζύμη, ένα ένζυμο που υπάρχει εκ φύσεως στο ασπράδι του αυγού, με κύριο σκοπό τον έλεγχο των γαλακτικών βακτηρίων και τη …
ΠερισσότεραΟι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν το ποσοστό των θανάτων
Ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων που προκλήθηκαν το 2012 στις ΗΠΑ από σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια, συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες. Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA. Ειδικότερα, περίπου το 45% των θανάτων που προήλθαν από …
ΠερισσότεραΤα πιο “βρώμικα” φρούτα και λαχανικά για το 2017
Οι αγαπημένες μας φράουλες ίσως δεν είναι τελικά τόσο καλή επιλογή, τουλάχιστον σύμφωνα με τον κατάλογο Dirty Dozen (Βρώμικα Δώδεκα) του οργανισμού Environmental Working Group (EWG), με το σπανάκι να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα με την ετήσια κατάταξη λαχανικών και φρούτων με τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με …
ΠερισσότεραΠόση γυμναστική χρειάζεται για να «κάψετε» μία πίτσα
Η πίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα junk food ιδιαίτερα τα βράδια του σαββατοκύριακου. Αποτελεί, μάλιστα, το ιδανικό «συνοδευτικό» σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή όταν βλέπουμε ταινία, όμως μας φορτώνει με πολλές περιττές θερμίδες.Ωστόσο μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας αυτό φαγητό και να… κάψετε τις περιττές θερμίδες του με …
ΠερισσότεραΤρεις παράγοντες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό
Ο μεταβολισμός δεν καθορίζει μόνο το σωματικό βάρος και το ποσοστό λίπους στο σώμα. Είναι μια συνεχής διεργασία που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού συνολικά. Σύμφωνα με τη Νιούχαουζ, ο μεταβολισμός είναι σαν τη μηχανή σε ένα αυτοκίνητο. Είναι αυτός που εξασφαλίζει ότι το σώμα μας μπορεί να αξιοποιήσει …
ΠερισσότεραΤρεις υγιεινές τροφές που δεν πρέπει να τρώμε σε μεγάλες ποσότητες
Το μέτρο στη διατροφή αφορά όλες τις τροφές και όχι μόνο τις λιγότερο υγιεινές. Και αυτό ισχύει καθώς ακόμη και οι υγιεινές τροφές όταν τις καταναλώνουμε σε ανεξέλεγκτες ποσότητες ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνες για τον οργανισμό σας, λόγω κάποιων στοιχείων που περιέχουν. Δείτε παρακάτω τρεις υγιεινές τροφές που πρέπει να …
ΠερισσότεραΑιγινήτικο, όχι αράπικο. Ένα άγνωστο αγροτικό Success Story!
Εν μέσω μιας έρπουσας και μηδέποτε καταλήγουσας αξιολόγησης, υπάρχει χώρος και για καλές ειδήσεις. Με τη βελτίωση του καιρού επιστρέψαμε στις ασχολίες μας και στα χωράφια μας. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη: γέμισε ο τόπος φρεσκοφυτεμένες φιστικιές! Είναι από τις ελάχιστες καλλιέργειες που πάνε καλά. Δυστυχώς δεν είμαι σε …
ΠερισσότεραΕνα παιδί πεινάει. Ποια τα συμπτώματα του υποσιτισμού; Τι πρέπει να κάνει ο εκπαιδευτικός;
της Μαρίας Χιόνη, εκπαιδευτικού, μεταπτυχιακή Ιατρικής Σχολής Αθηνών, medlabnews.gr Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που γράψαμε για πρώτη φορά για το πρόβλημα της πείνας και του υποσιτισμού στα σχολεία της χώρας μας. Έκτοτε δυστυχώς τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Είναι καθημερινό πια φαινόμενο όπου μαθητές δημοτικού που δεν έχουν …
ΠερισσότεραΤι κινδύνους κρύβει το χθεσινό φαγητό
Με τροφική δηλητηρίαση κινδυνεύουμε όταν καταναλώνουμε ρύζι που έχει μαγειρευτεί την προηγούμενη ημέρα και δεν έχει φυλαχτεί σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το βράσιμό του δεν είναι απαραίτητο ότι καταφέρνει να σκοτώσει όλα τα παθογόνα μικρόβια που περιλαμβάνει. Η πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια στο ρύζι αυξάνεται όταν το …
ΠερισσότεραΠέντε απλές συμβουλές για να μην χρειάζεστε δίαιτα!
Αν η άνοδος της θερμοκρασίας σας έχει βάλει ήδη σε σκέψεις για τα κιλά που ίσως πήρατε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχουν καλά και άσχημα νέα. Τα άσχημα, όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι πως αν δεν υιοθετήσουμε σε μόνιμη βάση υγιεινές συνήθειες, τόσο όσον αφορά τη διατροφή όσο και …
Περισσότερα