Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών αποτελεί μια ανθυγιεινή συνήθεια για μικρούς και μεγάλους, η οποία θα πρέπει να περιορίζεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Ειδικότερα στην περίπτωση των παιδιών, η αποφυγή των εν λόγω ροφημάτων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να έχουν, τόσο για την υγεία …
ΠερισσότεραΔιατροφή
Για να περιορίσετε την νυκτουρία, τρώτε λιγότερο αλάτι
Αν κανείς θέλει να πηγαίνει λιγότερες φορές στην τουαλέτα για να ουρήσει μέσα στη νύχτα, καλά θα κάνει να περιορίσει το αλάτι που βάζει στο φαγητό του, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Η νυκτουρία επηρεάζει πάνω από το 50% των ανδρών και γυναικών άνω των 50 ετών, ενώ …
ΠερισσότεραΣκόρδο, ένα φάρμακο της φύσης για την καρδιά, την υπέρταση, κατά των λοιμώξεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Η φύση έχει εφοδιάσει τα προϊόντα της με πολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά. Το πιο αποτελεσματικό από όλα όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες των τελευταίων 50 ετών είναι το σκόρδο. Τροφή και φάρμακο που οι γιατροί της αρχαιότητας συνιστούσαν για …
ΠερισσότεραΠόσες θερμίδες έχουν μερικά από τα γνωστότερα νηστίσιμα
Η νηστεία μπορεί μεταξύ άλλων, όταν γίνεται σωστά να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και του σωματικού βάρους ενώ παράλληλα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Για να είναι αποτελεσματική πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και …
ΠερισσότεραΜπακαλιάρος (βακαλάος) ψάρι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, κάλιο, Β12 και Ω3 λιπαρά
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγου, medlabnews.gr Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να …
ΠερισσότεραΕννιά τροφές που προστατεύουν τον προστάτη
Μπορεί η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής να βοηθήσει στη μάχη του καρκίνου του προστάτη; Παίζει ρόλο στην πρόληψη ή και στην αντιμετώπισητου; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο υποβάλουν άντρες που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο του προστάτη. Πολυάριθμες επιδημιολογικές, προκλινικές και κλινικές, μελέτες υποδεικνύουν τον πιθανό ρόλο της …
Περισσότερα3 “βήματα” για να προλάβουμε το Αλτσχάιμερ!
Επιστημονική έρευνα προσδιορίζει τρεις βασικούς παράγοντες στον τρόπο ζωής μας, που φαίνεται πως προλαμβάνουν, καθυστερούν και μειώνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική φυσική δραστηριότητα και το φυσιολογικό σωματικό βάρος φαίνεται πως μειώνουν τη συγκέντρωση πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που σχετίζεται με τη νόσο του …
ΠερισσότεραΜερικές ιδέες για ένα ελαφρύ, υγιεινό και θρεπτικό βραδινό
Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφοροι μύθοι για το βραδινό γεύμα και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, το βραδινό αποτελεί ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας και η θέση του στο καθημερινό διαιτολόγιο είναι εξίσου σημαντική με των υπολοίπων, παρέχοντας ενέργεια και απαραίτητα …
ΠερισσότεραΤρεις υγιεινές τροφές που συνήθως αποφεύγουμε
Πολλές από τροφές που θεωρούμε ανθυγιεινές είναι πηγές πολύτιμων συστατικών για τον οργανισμό αν πάντοτε καταναλώνονται με μέτρο. Πρόκειται για κάποιες παρεξηγημένες τροφές που νομίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε, ενώ στην πραγματικότητα, έχουμε πολλούς λόγους να τις καταναλώσουμε. Δείτε για παράδειγμα τρεις από αυτές… Φυστικοβούτυρο Πράγματι έχει πολλές θερμίδες, γι …
ΠερισσότεραΤι μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου
Ο σίδηρος αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας μικροθρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας και φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Οι διαιτητικές πηγές του διακρίνονται σε ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, …
ΠερισσότεραΣύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, με διαρκή κούραση, πόνο στους μυς, πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης
της Βικτώριας Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, medlabnews.gr Η κόπωση είναι ένα κοινό σε όλους μας αίσθημα, ένα αίσθημα αδυναμίας, εξασθένισης και απουσίας ενεργητικότητας. Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά, σαν οι δυνάμεις να μην φτάνουν για να ανταπεξέλθουμε στο έργο της ημέρας που έχουμε μπροστά μας. Η κόπωση αποτελεί συχνό παράπονο των ασθενών …
ΠερισσότεραΗ διατροφική αξία των θαλασσινών
Κατά τη διάρκεια της νηστείας συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα θαλασσινά. Η ένταξή τους στο νηστίσιμο διαιτολόγιο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διατροφική του αξία, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά που «απουσιάζουν» από αυτό, λόγω της αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Έτσι, η επιλογή θαλασσινών, όπως το χταπόδι, τα καλαμάρια, …
ΠερισσότεραΟι νυχτερινοί τύποι τρώνε λιγότερα υγιεινά από τους πρωινούς
Το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές σύμφωνα με νέα φινλανδική έρευνα. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity» ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες 1854 Φινλανδών ανδρών και γυναικών ηλικίας από 25 ως 74 ετών. Όσοι ήταν βραδινοί τύποι βρέθηκε ότι είχαν χειρότερη διατροφή και χειρότερη ποιότητα ύπνου. …
ΠερισσότεραΤρεις επιπτώσεις της ζάχαρης που πιθανόν δεν γνωρίζετε
Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη προκαλεί την αύξηση βάρους αλλά δεν είναι μόνο αυτή η επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ταυτόχρονα, έχει συνδεθεί με μια σειρά μη φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η κακή μνήμη και η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Δείτε τρεις επιπτώσεις της που πιθανόν δεν γνωρίζετε… 1. Η ζάχαρη …
ΠερισσότεραΤα ωμέγα 3 ιχθυέλαια προστατεύουν τους καρδιοπαθείς
Τα συμπληρώματα με ιχθυέλαια ωμέγα 3 μπορεί να προστατεύσουν από πρόωρο θάνατο τους καρδιοπαθείς που πρόσφατα είχαν πάθει έμφραγμα ή όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Όμως δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της ευρείας προληπτικής χρήσης τους από το γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι το συμπέρασμα των νέων …
Περισσότερα