Home / Διατροφήpage 38

Διατροφή

Ρόφημα για υγεία και αντιγήρανση

Ρόφημα για υγεία και αντιγήρανση

Τα αντιοξειδωτικά είναι το βασικό “όπλο” του οργανισμού μας για την πρόληψη της αύξησης και τη ρύθμιση των ελευθέρων ριζών, μιας βασικής αιτίας γήρανσης αλλά και πολλών σοβαρών ή λιγότερο σοβαρών ασθενειών. Το “μαγικό” συστατικό Ο ταπεινός κουρκουμάς (ή κουρκούμη) είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε πολλές τοπικές κουζίνες και …

Περισσότερα

Τι είναι η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη; Τι προκαλεί, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια η σωστή διατροφή για τους ασθενείς;

Τι είναι η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη; Τι προκαλεί, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια η σωστή διατροφή για τους ασθενείς;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr ανανεώθηκε στις 31/10/2016 Η κοιλιοκάκη είναι μια  ασθένεια  του πεπτικού συτήματος που καταστρέφει το λεπτό έντερο και παρεμβαίνει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχθούν την γλουτένη, μια πρωτεΐνη του σιταριού, της σίκαλης, και του κριθαριού.  Γι …

Περισσότερα

Τι τρώει και έχει φτάσει να είναι 116 ετών;

Τι τρώει και έχει φτάσει να είναι 116 ετών;

Πριν από λίγες ημέρες, η Έμμα Μοράνο γιόρτασε τα γενέθλιά της. Δεν κάλεσε κανέναν αλλά το σπίτι της γέμισε από ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αυτή η τρομερή Ιταλίδα, με την απίστευτη διατροφή, είναι ο τελευταίος άνθρωπος εν ζωή που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. «Είμαι 116 ετών και στις 27 Νοεμβρίου …

Περισσότερα

Γαλακτοκομικά: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Γαλακτοκομικά: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Μια μεγάλη δόση πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές μελέτησαν 42 εθελοντές με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση ή προ-υπέρταση. Για τρεις περιόδους 8 εβδομάδων οι εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά με τυχαία σειρά, 2 μερίδες που περιείχαν ορό …

Περισσότερα

Τι είναι η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη; Τι προκαλεί, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια η σωστή διατροφή για τους ασθενείς;

Τι είναι η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη; Τι προκαλεί, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια η σωστή διατροφή για τους ασθενείς;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr ανανεώθηκε στις 31/10/2016 Η κοιλιοκάκη είναι μια  ασθένεια  του πεπτικού συτήματος που καταστρέφει το λεπτό έντερο και παρεμβαίνει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχθούν την γλουτένη, μια πρωτεΐνη του σιταριού, της σίκαλης, και του κριθαριού.  Γι …

Περισσότερα

Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται

Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα προκαλείται από διάφορους ιούς, όπως ο νοροϊός, ο ροταϊός και ο αδενοϊός. Η λοίμωξη μπορεί να είναι αποτέλεσμα επαφής με μολυσμένο άτομο ή κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή φαγητού. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται όταν ένας από τους παραπάνω ιούς επιτίθεται στο γαστρεντερικό, οδηγώντας στην εκδήλωση φλεγμονής στο στομάχι …

Περισσότερα

Βάλτε στην διατροφή σας ακόρεστα (καλά) λιπαρά και μειώστε την χοληστερίνη

Βάλτε στην διατροφή σας ακόρεστα (καλά) λιπαρά και μειώστε την χοληστερίνη

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr ανανεώθηκε στις 26/10/2016 Μία χρήσιμη συμβουλή, που έχει μόνιμη βάση σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων (κακών) λιπαρών οξέων με ακόρεστα (καλά). Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά, και δεν είναι σωστό να απορρίψουμε τελείως την κατανάλωση λιπών από τη διατροφή μας, φοβούμενοι …

Περισσότερα

Light αναψυκτικά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Light αναψυκτικά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, αλλά και σπάνιες μορφές καρκίνου. Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι και παραμένουν ακόμη και αν τα ροφήματα δεν περιέχουν ζάχαρη. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, …

Περισσότερα

Μαύρη σοκολάτα: Πώς βοηθά την υγεία σας ένα κομματάκι την ημέρα

Μαύρη σοκολάτα: Πώς βοηθά την υγεία σας ένα κομματάκι την ημέρα

Η συμβολή της μαύρης σοκολάτας στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες. Η ευεργετική δράση της οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες. Σύμφωνα με νεώτερη ανάλυση, ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα την ημέρα προστατεύει την καρδιά και βοηθά …

Περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ, θέτουν τη χρήση ιχθυοκλωβού από ειδικό κράμα χαλκού ως την μοναδική επιλογή για τις ιχθυοκαλλιέργειες και για το περιβάλλον

Αποτελέσματα έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ, θέτουν τη χρήση ιχθυοκλωβού από ειδικό κράμα χαλκού ως την μοναδική επιλογή για τις ιχθυοκαλλιέργειες και για το περιβάλλον

Νέα διάσταση δίνουν στην εξέλιξη της ιχθυοκαλλιέργειας τα τελευταία αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό περιοδικό και αφορούσαν στην επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον και στα ψάρια από την χρήση ιχθυοκλωβού κράματος χαλκού στις ιχθυοκαλλιέργειες.   Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) παρουσίασε …

Περισσότερα

Υπάρχει οστεοπόρωση στα παιδιά; Πώς γίνεται η διάγνωση; Υπάρχει θεραπεία;

Υπάρχει οστεοπόρωση στα παιδιά; Πώς γίνεται η διάγνωση; Υπάρχει θεραπεία;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr ανανεώθηκε στις 20/10/2016 H οστεοπόρωση στα παιδιά   Τα οστά από την γέννησή μας συνεχώς μεταβάλλονται. Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντική στιγμή για τον σκελετό μας, καθώς κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνει ραγδαία ανάπτυξη των οστών και παρατηρείται τόσο αύξηση …

Περισσότερα

Μη φοβάστε την χοληστερίνη στα αυγά. Πόσα μπορεί να τρώτε καθημερινά; Μπορεί να χάσετε βάρος τρώγοντας αυγά;

Μη φοβάστε την χοληστερίνη στα αυγά. Πόσα μπορεί να τρώτε καθημερινά; Μπορεί να χάσετε βάρος τρώγοντας αυγά;

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr ανανεώθηκε στις 14/10/2016 Ο τρόμος της χοληστερίνης των αυγών που έχει διαδοθεί τις τελευταίες δεκαετίες στέρησε από πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους δυστυχώς και παιδιά, την καλύτερη και ποιο υγιεινή ίσως τροφή που μπορούν να καταναλώσουν και μάλιστα με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση, στοιχείο πολύ σημαντικό σε περίοδο …

Περισσότερα

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Η βιταμίνη Β12 παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA και του RNA, δηλαδή των δομικών μονάδων κάθε κυττάρου. Επίσης, χρειαζόμαστε τη βιταμίνη Β12 για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της μνήμης, για να έχουμε καλή διάθεση και ενέργεια, για να λειτουργεί …

Περισσότερα

Πώς πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι

Πώς πλένουμε τα φρούτα και λαχανικά. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr Ακούγοντας για τους κινδύνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και στα λαχανικά, αλλά και βλέποντας το χώμα πάνω τους μας δημιουργούνται εύλογα διάφορες ανησυχίες. Oι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες και μη γνωρίζοντας τι είναι σωστό προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε, με τρόπους που κακό …

Περισσότερα

Ο χυμός που καθαρίζει τις φραγμένες αρτηρίες

Ο χυμός που καθαρίζει τις φραγμένες αρτηρίες

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Atherosclerosis έδειξε πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αντιστρέψει και να προλάβει τις υποκείμενες παθολογίες του καρδιαγγειακού συστήματος, που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή και επεμβάσεις bypass. Η συγκεκριμένη μελέτη προστίθεται στην κλινική μελέτη που δείχνει πως το ρόδι μπορεί να συμβάλει στον “καθαρισμό” των …

Περισσότερα