της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Σήμερα είναι γενικώς αποδεκτό, ότι τα 2/3 έως και τα 4/5 των κακοηθών νεοπλασιών του ανθρώπου οφείλονται σε παράγοντες του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, παράγοντες της διατροφής ευθύνονται για τα 50% των κακοηθών νεοπλασμάτων και για πάνω από το 1/3 των καρκίνων στους …
ΠερισσότεραΔιατροφή
Την απόσυρση του νομοσχεδίου-έκτρωμα, για το ασφαλιστικό ζήτησαν ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ
Την απόσυρση του νομοσχεδίου-έκτρωμα, για το ασφαλιστικό ζήτησαν ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και κατάληψη του γραφείου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό …
ΠερισσότεραΥπάρχει γονίδιο που μας παχαίνει;
Μόλις πριν από λίγους μήνες οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο- “κλειδί” που συνδέεται με την παχυσαρκία. Αν και οι ερευνητές γνώριζαν ήδη από το ότι υπάρχει ένα γονίδιο, που ονομάζεται FTO, το οποίο σχετίζεται με την παχυσαρκία, δεν μπορούσαν να βρουν με ποιον τρόπο συνδέεται με τη νόσο και και πως σχετιζόταν …
ΠερισσότεραΑνάρτηση καταλόγου με καταστήματα Delicatessen από 70 χώρες στην πύλη Οικονομικής Διπλωματίας AGORA
Ακολουθώντας το πνεύμα των προγραμματικών δηλώσεων του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδα, αναρτήθηκαν, σήμερα, στην πύλη Οικονομικής Διπλωματίας AGORA του Υπουργείου Εξωτερικών, κατάλογοι καταστημάτων εκλεκτών τροφίμων (delicatessen) από 70 συνολικά χώρες. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τις ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό (Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Πρεσβείες και Προξενεία). Σκοπός του εγχειρήματος είναι …
ΠερισσότεραΚαλύτερα φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά;
Αν και τώρα το χειμώνα υπάρχουν φρέσκα λαχανικά εποχής, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το καρότο, πολλοί επιλέγουν να καταναλώνουν κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά, όπως για παράδειγμα φασολάκια ή αρακά. Τελικά ποια είναι καλύτερα και πιο υγιεινά; Τα φρέσκα λαχανικά προσθέτουν γεύση, υφή, χρώμα και ποικιλία σε οποιοδήποτε γεύμα. …
ΠερισσότεραΓράφει light. Είναι όμως;
Ακόμη κι αυτοί που δεν προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους, συχνάπροτιμούν τα τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά, χαμηλά σε περιεκτικότητα, τα γνωστά δηλαδή light προϊόντα, σε σύγκριση με τα πλήρη. Τι όμως σημαίνει πραγματικά ένα προϊόν να είναι light και πως θα το ξεχωρίσουμε; Η χρήση της φράσης “μειωμένης περιεκτικότητας” δηλώνει ότι το προϊόν …
ΠερισσότεραΤο πιο πολύτιμο από τα μέταλλα
Τι κι αν οι βιταμίνες παίρνουν όλη τη δόξα, τα μέταλλα είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό και πολύτιμο συστατικό για καλή σωματική και ψυχική υγεία. Η πρόσληψη ποικιλίας μετάλλων μέσα από τη διατροφή μας εξασφαλίζει μεταξύ άλλων καλής ποιότητας ύπνο, έλεγχο του άγχους και διανοητική διαύγεια. Ο ρόλος του …
ΠερισσότεραΤσάι μασάλα, το καλύτερο ρόφημα για το κρύο. Τονώνει, ανακουφίζει το βήχα, αποσυμφορεί την αναπνευστική οδό
της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr Το τσάι Μασάλα είναι ένα ρόφημα διαδεδομένο στην Ινδία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο φτιάχνεται από μίγμα αρωματικών μπαχαρικών και βοτάνων. Το τσάι μασάλα είναι κατάλληλο όταν κάποιος νιώθει ότι πάει να αρρωστήσει. Είναι τονωτικό λόγω της καφείνης που περιέχει το …
ΠερισσότεραΛιπαρά: Γιατί δεν τα τρώμε σωστά;
Τα τελευταία χρόνια, οι παγκόσμιοι φορείς υγείας έχουν εστιάσει στα είδη των λιπαρών που πρέπει να καταναλώνει ο πληθυσμός για να έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Συγκεκριμένα προτείνουν χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (λιγότερο από 10% της συνολικής ενέργειας) και πιο αυξημένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών (6-11% της συνολικής ενέργειας). Ποιος δεν ξέρει ότι …
ΠερισσότεραΤραχανάς και η σημαντική διατροφική του αξία
της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr Ο τραχανάς είναι από τα πιο βασικά ζυμαρικά της Ελληνικής κουζίνας καθώς το αρχαιότερο. Mε τον όρο τραχανά περιγράφεται μια μεγάλη ομάδα παρασκευασμάτων που φτιάχνονται από την ανάμιξη σπασμένου σιταριού ή αλεύρου και γάλακτος (ζυμωμένου ή μη) που αποθηκεύεται αποξηραμένο. Σπιτικός τραχανάς φτιάχνεται και στις μέρες …
Περισσότερα«Kανονικά ή light» ή «κανονικά και light»;
Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και της επιστήμης τροφίμων (καινοτομία, εφευρετικότητα) ασφαλώς είναι καλοδεχούμενη. Περισσότερα προϊόντα, περισσότερη τροφή, αλλά και περισσότερη κατανάλωση… Αυτή η περισσότερη κατανάλωση, έχει οδηγήσει πολλούς δυτικούς λαούς στο να αυξάνουν την προσλαμβανόμενη τροφή. Στην Ελλάδα η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων έχει αυξηθεί κατά 25-30% τα τελευταία 50 …
ΠερισσότεραΑυξάνουν την πίεση τα πορτοκάλια;
Η καλή ρύθμιση της πίεσης εξαλείφει τελείως τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο που αποδίδεται στην υπέρταση και μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο για έμφραγμα. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης ανεπάρκειας της λειτουργίας της καρδιάς και των νεφρών. Για αυτό είναι σημαντική η διατήρησή της σε φυσιολογικές τιμές. …
ΠερισσότεραΓιατί πρέπει να τρώμε τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα;
Τα φρούτα αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και ταυτόχρονα άριστη πηγή κάποιων βιταμινών. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία, διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης πολλών χρόνιων νόσων, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ποια φρούτα να προτιμούμε; Η απάντηση …
ΠερισσότεραΤι φάγαμε το 2015. Η ατζέντα της διατροφής για το νέο έτος
του Γιάννη Γεωργίου, medlabnews.gr Είθισται, στα τέλη κάθε έτους, να μονοπωλούν το Διαδίκτυο προβλέψεις για όσα θα συμβούν μέσα στον νέο χρόνο. Με δεδομένο πως η ισορροπημένη διατροφή είναι το θεμέλιο της καλής υγείας, οι διατροφικές τάσεις που επικράτησαν τη χρονιά που φεύγει λειτουργούν ως διατροφική κληρονομιά του νέου …
ΠερισσότεραΚανέλα. Αρωματική και θαυματουργή
Η κανέλα είναι γνωστή από την μακρινή αρχαιότητα. Εισαγόταν από την Αίγυπτο από το 2000 π.Χ. Θεωρούνταν μάλιστα πολύτιμη μεταξύ των αρχαίων λαών που εθεωρείτο ως δώρο κατάλληλο για μονάρχες, ακόμη και για Θεό: μια λεπτή επιγραφή καταγράφει το δώρο της κανέλας στο ναό του Απόλλωνα στη Μίλητο. Αρκετές από τις …
Περισσότερα