Πόση καφεΐνη περιέχουν ορισμένα ροφήματα που πίνουμε καθημερινά και η σοκολάτα που αγαπάμε; Και πόση καφεΐνη θεωρείται ασφαλής για να καταναλώνουμε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την άποψη επιστημόνων (NDA Panel) σχετικά με την ασφάλεια της καφεΐνης σε ενήλικες, εγκύους, …
ΠερισσότεραΔιατροφή
Για ποιούς λόγους πρέπει να τρώμε πολλά όσπρια το χειμώνα
Πρόκειται για μια ομάδα τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, με χαμηλή θερμιδική αξία, πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα. Είναι δε ενδεικτικό πως μια μερίδα μαγειρεμένα όσπρια μας τροφοδοτεί με πενταπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης και καλύπτει σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας …
ΠερισσότεραΝα πιείτε δεύτερο καφέ ή καλύτερα όχι;
Συνήθως όταν μιλάμε για τον καφέ, μιλάμε για περιορισμούς. Αυτή τη φορά όμως η επιστήμη είναι υπέρ των φανατικών του καφέ! Αν μελετήσουμε τις πρόσφατες έρευνες θα διαπιστώσουμε ότι ο αγαπημένος μας καφές μπορεί να μειώνει την κατάθλιψη αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, να μας προστατεύει από …
ΠερισσότεραΤρεις λόγοι για να πιείτε ένα ρόφημα με τζίντζερ
Τζίντζερ ή πιπερόριζα. Όπως και να την πείτε, η πολύτιμη αυτή ρίζα αναφέρεται στις ιατρικές παραδόσεις της Ασίας (π.χ. Ινδία και Κίνα), των Ελλήνων και των Αράβων, συνήθως σε αφεψήματα, βάμματα ή μίγματα αιθερίων ελαίων. Το τσάι από τζίντζερ θεωρείται πως βοηθά στη ναυτία, σε προβλήματα κατά την πέψη και …
ΠερισσότεραΠράσα για την καρδιά, αναιμία, αρτηριακή πίεση, χοληστερινη, αποτοξίνωση. Τι πρέπει να προσέχετε, πώς βγήκε η γνωστή φράση;
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr Τα πράσα είναι ένα υπέροχο λαχανικό. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε δύσκολα εδάφη. Όπως αποκαλύπτουν οι ανασκαφές, ήταν βασικό στοιχείο της διατροφής των Αιγυπτίων και των κατοίκων της Μεσοποταμίας τουλάχιστον από τη 2η χιλιετία π.Χ. και μετά. Ιδιαίτερη αξία απέδιδαν στο πράσο οι αρχαίοι …
ΠερισσότεραΤο ψάρι είναι υγιεινό. Όταν το τηγανίσουμε όμως;
Γνωρίζουμε όλοι πως ψητά ή βραστά τα ψάρια είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και άφθονες βιταμίνες. Αν όμως είστε λάτρεις των τηγανητών μεζέδων, τότε το ψάρι είναι μια επιλογή που μπορείτε να κάνετε χωρίς πολλές τύψεις. Εφόσον τα καταναλώνουμε με μέτρο, παραμένουν μια θρεπτική τροφή. Ας μην ξεχνάμε …
ΠερισσότεραΚατάλληλη διατροφή για πρόληψη του διαβήτη. Τροφές, φυτά και βότανα για να μειώσετε τον κίνδυνο του διαβήτη
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια νόσο που αφορά εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού: σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), η ασθένεια προσβάλει σήμερα περισσότερα από 366 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ οι προβλέψεις υπολογίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα προσεγγίσει τα …
ΠερισσότεραΣημαντικά τα οφέλη του σουσαμιού στα συμπτώματα και κυρίως στον πόνο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο
του Γιάννη Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ιπποκράτης σε συγγράμματα του με την ονομασία “Περί Διαίτης” είχε εκφράσει τη θέση ότι η τροφή μπορεί να είναι το φάρμακό μας. Τα τελευταία χρόνια και χάρη στη ραγδαίας εξέλιξης της επιστήμης, η άποψή του τεκμηριώνεται ολοένα και περισσότερο. Τελευταία απόδειξη αποτελεί μία …
ΠερισσότεραΝηστικοί το πρωί; Ποτέ ξανά!
Γιατί είναι τόσο σημαντικό Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας βρίσκεται σε νηστεία για πολλές ώρες. Έτσι όταν ξυπνάμε, οι απαιτήσεις σε γλυκόζη στους μυς και στον εγκέφαλο εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για κάποιο “καύσιμο”. Το πρωινό παρέχει συνεπώς την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να δώσει ώθηση …
ΠερισσότεραΠαχαίνει το βραδινό φαγητό;
Γνωρίζετε πιθανότατα το απόφθεγμα, “τρώγε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν βασίλισσα και δείπνο σαν ζητιάνος”. Πρόκειται για την άποψη της Adelle Davis, μιας δημοφιλούς διαιτολόγου στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, αναφέρει η διατροφολόγος και εξειδικευμένη στη αθλητική διατροφή Dr. Pamela Peeke, M.D. Το αν θα πάρει κανείς βάρος …
ΠερισσότεραΤι είναι η μπομπότα, που έτρωγαν στην κατοχή; (συνταγή)
της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr Η μπομπότα είναι μια γλυκιά πίτα, την οποία την έτρωγαν κατά την περίοδο της φτώχειας, της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής. Στον πόλεμο του 1940 στην Ελλάδα επικρατούσε φτώχεια και ο κόσμος δεν είχε τρόφιμα. Ζούσε από ότι του πρόσφερε η γη. Ένα από τα φυτά που …
ΠερισσότεραΚαφές το πρωί; Καλύτερα όχι
Μπορεί το πρώτο πράγμα που ζητάει το μυαλό σας όταν ξυπνάτε είναι μια κούπα δυνατός καφές, εντούτοις ο οργανισμός σας έχει… άλλες ανάγκες. Οι ειδικοί συνιστούν αμέσως μόλις ξυπνάμε να πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, σημειώνοντας πως αν και γενικότερα μέσα στην ημέρα δεν θα πρέπει να παραλείπουμε να κρατάμε …
ΠερισσότεραΜέλι και κανέλα: Ένας θαυματουργός συνδυασμός
Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι …για πάντα μέλι. Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί …
ΠερισσότεραΈτσι θα πολεμήσετε την παχυσαρκία
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παχυσαρκίας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 24 Οκτωβρίου, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Άννα Κόμπου προτείνει τρόπους για να έχουμε ένα υγιές σώμα. Η Μισέλ Ομπάμα προσκαλεί μαθητές στον κήπο της για να τους μάθει την αξία του υγιεινού φαγητού. Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ …
ΠερισσότεραΤο μυστικό της νεότητας που… πίνεται
Το κεφίρ είναι το παράγωγο μιας αποικίας καλών βακτηρίων σε συνδυασμό με το γάλα που προτιμάτε. Τα “σποράκια” του κεφίρ πολλαπλασιάζονται μέσα στο γάλα και παράγεται ένα προβιοτικό ρόφημα με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Όπως όλα τα προβιοτικά, το κεφίρ είναι εξαιρετικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος και …
Περισσότερα