Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, συμβάλλουν στην παραγωγή ορμονών και ενζύμων και μας χορταίνουν για αρκετή ώρα. Πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά πρωτεΐνες, τι θα συμβεί όμως αν ξεπεράσουμε τα όρια της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης; Η αυξημένη …
ΠερισσότεραΔιατροφή
Ελαιόλαδο: Ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου χάρη στην ουσία ολεοκανθάλη
Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Rutgers και από το κολέγιο Hunter στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ελαιόλαδο περιέχει μια πολύ ξεχωριστή ουσία, η οποία στοχεύει και εξουδετερώνει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular & Cellular Oncology, αυτή ουσία ονομάζεται oleocanthal (ολεοκανθάλη) και είναι …
ΠερισσότεραΒάλτε ταχίνι στην διατροφή σας. Κάνει καλό στην καρδιά, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, την αντιγήρανση, τον καρκίνο (tahini)
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Το σησάμι είναι φυτό με ύψος 100-120cm, το οποίο αναπτύσσει απλά ή διακλαδισμένα στελέχη. Τα φύλλα του φύονται στους κόμβους …
ΠερισσότεραΠοιο είναι το καλύτερο τσάι για καρδιά και εγκέφαλο;
Το τσάι είναι ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα στον κόσμο και οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό έχουν τεκμηριωθεί μέσα από δεκάδες έρευνες. Υπάρχει, ωστόσο ένας τύπος τσαγιού, που ξεχωρίζει για τα όσα μπορεί να προσφέρει στο σώμα μας και ειδικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και …
ΠερισσότεραΤι πρέπει να προσέξετε στα Σαρακοστιανά. Πώς θα δείτε ότι είναι φρέσκα
επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr Ψωνίζοντας και τρώγοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. H καλύτερη θεραπεία της τροφική δηλητηρίασης είναι η πρόληψη. Για να μην μολύνουν τα βακτήρια από τα ωμά τρόφιμα το έτοιμα για κατανάλωση ή μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο πρέπει να μπαίνουν ξεχωριστά. Αν δύο είδη τροφίμων συντηρούνται στο ίδιο ψυγείο, …
ΠερισσότεραΤα μύρτιλα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπέρτασης
Η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας μύρτιλων (blueberries) κάθε μέρα θα μπορούσε να βελτιώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) σε μεσήλικες γυναίκες, σύμφωνα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν καθημερινά παγωμένα …
ΠερισσότεραΗ Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού
Σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού California Teachers Study, οι άνθρωποι που ακολουθούν πιστά τις αρχές που διέπουν τον μεσογειακό τρόπο διατροφής, διατρέχουν αισθητά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ισχαιμικού (αλλά όχι και αιμορραγικού) εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και υγιή …
ΠερισσότεραΓιατί οι άνδρες καταβροχθίζουν το φαγητό τους;
Και ποιος δεν έχει παρατηρήσει τις «εξωφρενικές» διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που καταναλώνουν το φαγητό τους άντρες και γυναίκες. Πού οφείλονται όμως αυτές οι διαφορές; Μία ομάδα ερευνητών από τη Νότια Κορέα δίνει την απάντηση μέσω της πρόσφατης έρευνάς της, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Physiology and Behaviour». Για τις …
ΠερισσότεραΤο ψωμί παχαίνει; Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; Οι χυμοί είναι θρεπτικοί; Το σπανάκι και οι φακές κάνουν στην αναιμία;
επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr Το ψωμί μάλλον δεν παχαίνει όσο νομίζει πολύς κόσμος. Ούτε χρειάζεται να πίνει ένας ενήλικας οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να είναι υγιής. Οι μύθοι που περιβάλλουν την διατροφή είναι πολλοί. Άλλοι έχουν τις ρίζες τους στην λαϊκή θυμοσοφία, άλλοι αναδύθηκαν μέσα από προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες, …
ΠερισσότεραΤι ανάγκες από βιταμίνες έχουν τα μάτια μας; Κατάλληλες τροφές για τα μάτια
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr Τα μάτια μας σαν ενεργό τμήμα του σώματός μας επηρεάζονται και αυτά άμεσα από την γενικότερη υγεία μας και γι’ αυτό μια καλή διατροφή δεν έχει μόνο ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα μας αλλά και για την όρασή μας. Με τα χρόνια η όραση μας …
ΠερισσότεραΗ μελιτζάνα και οι διατροφική της αξία
του Δημήτρη Τζιράρκα, Διαιτολόγου Διατροφολόγου Με το άκουσμα της λέξης μελιτζάνα, μου ‘ρχονται αυτόματα στο μυαλό εικόνες όπως μουσακάς, παπουτσάκια, ιμάμ μπαϊλντί, μελιτζανοσαλάτα, μπριάμ ή τουρλού. Πριν από κάμποσα χρόνια οι εικόνες αυτές, δεν άγγιζαν γευστικά τα αισθητήρια όργανα της όρεξής μου. Η γνωριμία όμως με την γευστικότατη μελιτζανοσαλάτα (που έλαβε …
ΠερισσότεραΣτερόλες και στανόλες. Τι είναι, πώς και πότε μπορούν να ρίξουν την χοληστερίνη. Ποια τρόφιμα τις περιέχουν;
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Οι φυτικές στερόλες και οι φυτικές στανόλες ή αλλιώς φυτοστερόλες και φυτοστανόλες είναι μια ομάδα φυτικών ουσιών που βρέθηκαν στις κυτταρικές μεμβράνες των φυτών. Αποτελούν χημικά ισοδύναμα της χοληστερόλης και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την απορρόφηση στο πεπτικό σύστημα. Η παρουσία μιας επιπλέον ανθρακικής …
ΠερισσότεραΗ διατροφική σημασία του πρωινού γεύματος στα παιδιά
Η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό είναι ένα μόνιμο θέμα διένεξης σχεδόν σε κάθε οικογένεια. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να είναι αμελητέο καθώς το πρωινό όχι μόνο προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται στο ξεκίνημα της ημέρας, …
Περισσότερα25 Λόγοι για να Πίνετε Πράσινο Τσάι και να κάνετε καλό στην υγεία σας
Το πράσινο τσάι έχει αρχίσει να γίνεται ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως εξαιτίας των άμεσων υγιεινών πλεονεκτημάτων. Είναι απίστευτο το τι μπορεί να κάνει το πράσινο τσάι για την υγείας σας. Κι αν δεν πίνετε τουλάχιστον 3 με 4 κούπες πράσινο τσάι ημερησίως, τότε σίγουρα ΔΕΝ βοηθάτε καθόλου την υγεία …
ΠερισσότεραΤι θα πάθετε αν πίνετε πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα
Οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία η κατάχρηση του αλκοόλ είναι λίγο-πολύ γνωστές. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών ημερησίως στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού πιο πολύ και από τους παραδοσιακούς παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. …
Περισσότερα