Home / Διατροφή / Τροφέςpage 16

Τροφές

Προστατευτείτε τρώγοντας ηλιόσπορους

Προστατευτείτε τρώγοντας ηλιόσπορους

Το μέγεθός τους είναι μικρό, αλλά τα οφέλη τους μεγάλα Οι ηλιόσποροι αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του σώματός μας από τη γήρανση. Σχετίζεται με μείωση της …

Περισσότερα

Άσπρο ή μοβ λάχανο;

Άσπρο ή μοβ λάχανο;

Τρόφιμο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες Το λάχανο αποτελεί ένα πολύ υγιεινό λαχανικό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά. Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος, βιταμινών συμπλέγματος Β που συμβάλουν στην καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος και καλίου που ρυθμίζει την πίεση. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη …

Περισσότερα

Ανακαλύψτε τα ευεργετικά συστατικά του φασκόμηλου

Ανακαλύψτε τα ευεργετικά συστατικά του φασκόμηλου

Περιέχει μια ποικιλία από πτητικά έλαια, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα Η απαλή και γλυκιά γεύση του φασκόμηλου μαζί με τις θαυμάσιες ιδιότητες του που προάγουν την υγεία , το κάνουν ιδιαίτερα γνωστό τόσο για την χρήση του στην μαγειρική όσο και για την φαρμακευτική του χρήση. Η επιστημονική του ονομασία …

Περισσότερα

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Τι πρέπει να προσέξετε στη συντήρηση των προϊόντων Το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο του ήλιου, της θάλασσας και του φαγητού σε γραφικά ταβερνάκια, δίπλα στο κύμα. Όμως η άνοδος του υδραργύρου αποτελεί τον καλύτερο «φίλο» των αλλοιώσεων και την «αγαπημένη εποχή» των τροφοδηλητηριάσεων. Oι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με μια …

Περισσότερα

Τροφές που γερνούν την επιδερμίδα

Τροφές που γερνούν την επιδερμίδα

Προσέχουμε για να έχουμε Αν περιμένετε μετά από την καλοκαιρινή «κραιπάλη» (ηλιοθεραπεία, ποτά, κοκτέιλ και μπόλικο φαγητό) η επιδερμίδα σας να παραμείνει «ακμαία»… απατάσθε. «Είτε μας αρέσει, είτε όχι, αυτά που καταναλώνουμε επηρεάζουν την επιδερμίδα μας» είπε ο γιατρός Ariel Ostad, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Μερικά καλοκαιρινά παραστρατήματα δε …

Περισσότερα

Πώς διαλέγουμε τα φρούτα του καλοκαιριού

Πώς διαλέγουμε τα φρούτα του καλοκαιριού

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα αγοράζουμε Το καλοκαίρι τα φρούτα έχουν την τιμητική τους! Ακόμα και οι πιο κακόπιστοι δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα ζουμερό ροδάκινο ή σε ένα δροσιστικό πεπόνι. Η γλυκιά και ευχάριστη γεύση των καλοκαιρινών φρούτων σε συνδυασμό με τη σπουδαία θρεπτική τους αξία, τους …

Περισσότερα

Η κατανάλωση ψαριού αυξάνει τη φαιά ουσία

Η κατανάλωση ψαριού αυξάνει τη φαιά ουσία

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ για όσους συμπεριλαμβάνουν τα ψάρια στη διατροφή τους Οποιοδήποτε είδος ψαριού και όχι απαραίτητα λιπαρό, μαγειρεμένο με κάθε τρόπο, εκτός από τηγανητό, όταν καταναλώνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αυξάνει τη φαιά ουσία, βρίσκει αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για την …

Περισσότερα

Η διατροφική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων

Η διατροφική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων

Πόσο σίγουροι είμαστε ότι καλύπτουμε την συνιστώμενη πρόληψη Η διατροφική αξία των ω-3 λιπαρών οξέων άρχισε ήδη να γίνεται γνωστή από τη δεκαετία του ’40, όταν ο Βρετανός φυσιολόγος Hugh Sinclair συσχέτισε επίμονα την ύπαρξη πολλών νοσημάτων με την έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων. Ο φυσιολόγος αυτός, όμως, αμφισβητήθηκε και …

Περισσότερα

Τα ψάρια και οι εποχές τους

Τα ψάρια και οι εποχές τους

Ποια πρέπει να τρώμε ανά εποχή Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο… λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία. Η εποχικότητα κάθε τροφής τείνει να αλλοιωθεί με την εντατική καλλιέργεια ανεξαρτήτως εποχής, καθώς η ζήτηση για όλες τις τροφές όλες τις εποχές του έτους ολοένα αυξάνεται. Τα ψάρια, …

Περισσότερα

Βάλτε ροδάκινα στο τραπέζι σας, κάντε δίαιτα αλλά και πολύ καλό στην υγεία σας.

Βάλτε ροδάκινα στο τραπέζι σας, κάντε δίαιτα αλλά και πολύ καλό στην υγεία σας.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr   Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις. Από τις ανατολικές χώρες, και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, έφτασε στην Ευρώπη γύρω στο 100 μ.Χ. Το ροδάκινο είναι ο …

Περισσότερα

Γαρίδα ένα φρούτο της θάλασσας

Γαρίδα ένα φρούτο της θάλασσας

Η εμφάνιση και μόνο των φρούτων της θάλασσας (θαλασσινά) σε ένα τραπέζι ή σε ένα πάγκο (ψαρά, ψαράδικο) κερδίζει το βλέμμα μας και τις εντυπώσεις. Δεν είναι όμως μόνο ο εξωτισμός που προσδίδουν τα θαλασσινά, είναι και η διατροφική τους αξία. Όσον αφορά τις γαρίδες μπορούν να συνοψιστούν τα εξής: …

Περισσότερα

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα ως αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό, για τον διαβήτη, την χοληστερινη, το Αλτσχάιμερ, την ακμή, τις πανάδες

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα ως αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό, για τον διαβήτη, την χοληστερινη, το Αλτσχάιμερ, την ακμή, τις πανάδες

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr Πρόκειται για ένα  ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη. Το μπαχαρικό, προέρχεται απο το ρίζωμα του φυτου Curcuma longa, που ανηκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδων (συγγενης δηλαδη και του τζιντζερ), και είναι ιθαγενές …

Περισσότερα

Τι μας προσφέρει τελικά ο αρακάς;

Τι μας προσφέρει τελικά ο αρακάς;

Απαραίτητο λαχανικό στη διατροφή μας Ο αρακάς αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Πρωταρχικά, ως λαχανικό, αποτελεί μια σημαντική πηγή υδατανθράκων, δίνοντας ενέργεια και φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Παράλληλα, στον αρακά περιέχονται μια σειρά από …

Περισσότερα

Έξι τρόφιμα… για τα μάτια σας μόνο

Έξι τρόφιμα… για τα μάτια σας μόνο

Προστατέψτε την όρασή σας από εκφυλιστικές βλάβες Η υγεία των ματιών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη διατροφή, καθώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα, τόσο για την καλή λειτουργία, όσο και για την προστασία των ματιών από εκφυλιστικές βλάβες, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην όραση. Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε …

Περισσότερα

Μήπως τα καλοκαιρινά φρούτα είναι παρεξηγημένα;

Μήπως τα καλοκαιρινά φρούτα είναι παρεξηγημένα;

Κύριο χαρακτηριστικό των καλοκαιρινών φρούτων είναι η έντονη παρουσία ζάχαρης & νερού αλλά & η απίθανη γεύση που τα κάνει πραγματικά πειρασμό για όλους μας. Στα καλοκαιρινά φρούτα, η φρουκτόζη μπορεί να συνοδεύεται & από μικρότερες ποσότητες γλυκόζης (κοινή ζάχαρη), αλλά η ύπαρξη φυτικών ινών στο τρόφιμο, καθιστά την απορρόφησή …

Περισσότερα